вівторок, 9 квітня 2013 р.

Російська Вікіпедія на вимогу влади переписала статтю

Автор: Джерело: Watcher Фото звідси


Користувачі Вікіпедії переписали статтю «Курение каннабиса», яку Роскомнадзор розцінив як пропаганду вживання наркотиків.

Виконавчий директор російсього підрозділу Wikimedia Foundation Станіслав Козловський розповів, що стаття стала більш «академічною». Він підкреслив, що правками займалася не «Викимедиа», а користувачі енциклопедії. Через внесення до чорного реєстру, стаття «Курение каннабиса» стала другою за кількістю переглядів у російській Вікіпедії. Як одну із найбільш популярних статей, її могли редагувати лише зареєстровані користувачі.

Правки розпочалися ще 5 квітня, коли стало відомо про внесення статті до чорного реєстру Роскомнадзором, і тривала до 8 квітня. Зокрема, із тексту зник цілий абзац, у якому описувалися способи куріння канабісу.
Представник Роскомнадзора Володимир Піков розповів, що вони отримали з Wikimedia листа із правленою статтею і що нова версія статті їх цілком задовільняє. Завтра розпочнуть процедуру вилучення статті з чорного реєстру. Закон відводить на це 30 днів, але, скоріш за усе, це займе значно менше часу.

Загалом близько 15 статей Вікіпедії перебувають в реєстрі заборонених сайтів. При чому одна із статей (Самогубство) входить до списку статей, які мають бути в усіх мовних версіях Вікіпедії.
Теоретично користувачі Вікіпедії можуть правити статті щодня, і Роскомнадзору доведеться постійно слідкувати за оновленнями. Крім того, будь-хто може прочитати усі попередні версії статті в розділі «історія».

Немає коментарів:

Дописати коментар